Meike Oosterwijk (1977) studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. April 2005 is ze afgestudeerd op ‘Vrijheid bij Dostojewski en Sartre’; Sartre’s filosofie getoetst aan de literaire werkelijkheid in Dostojewski’s De Jongeling.
Tijdens haar studie liep ze stage bij dagblad Trouw, waarna ze als freelance journaliste werkzaam is geworden. Ze interviewde onder andere de filosofen Wilhelm Schmid, Martha Nussbaum en Alain de Botton.
In Filosofie Magazine schrijft ze regelmatig voor de Literaire Zone: Filosofen over wereldklassiekers. Onder andere over Goethe’s Faust, Cervantes’ Don Quichote en Tolstoj’s Oorlog en Vrede. Ook in Volzin en Univers schrijft ze regelmatig over filosofische, levensbeschouwelijke en literaire onderwerpen.
Verder is ze redactielid van het Filosofisch Café Nijmegen.
In Zwolle werd ze als dochter van twee musici geboren. Kunst en cultuur waren een wezenlijk onderdeel van haar opvoeding. Het reguliere onderwijsprogramma op de middelbare school, kon haar nauwelijks boeien. Ze besteedde haar tijd liever aan lezen, het schrijven van verhalen, schilderen, tekenen, vioolspelen, en de kroeg.
Op haar vijftiende besloot ze schrijfster te worden. Omdat literaire werken niet zonder filosofie kunnen bestaan, ging ze wijsbegeerte studeren. Inmiddels legt ze de laatste hand aan haar debuutroman Jailhouse Rock. En werkt ze aan het jeugdboek Arthur en Karlik; een filosofische reis door de wereldliteratuur.

Terug